SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witaminy pochodzenia zwierzęcego

  • Tluszcze : Rola i znaczenie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] aby w każdym podstawowym posiłku oprócz odpowiedniej ilości energii znalazły się wszystkie potrzebne człowiekowi składniki odżywcze. Są to: białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Obecnie przyjmuje się, że człowiekowi, a szczególnie dzieciom i młodzieży w okresie rozwoju, niezbędnych jest około 60 składników odżywczych, tj. [...]

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-01-28 15:39:52 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • BIAŁKO, jakie wybrać? Z czego czerpać?

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] http://potreningu.pl/articles/1832/mieso--tak-kielbasa-nie RYBY: /SFD/2016/12/9/e73680f2eafd4cefb777428c4e4db853.jpg Ryby to spora dawka witamin – zawierają witaminy A, D, E,witaminy z grupy B. Są również źródłem składników mineralnych takich jak fosfor, siarka, potas, sód magnez, wapń, żelazo, a także mikroelementów taki jak: [...]

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2016-12-09 20:03:46 Szacuny postu: 4,75 (cały temat: 0)
  • Witamina b12

    Temat
    Odżywki i suplementy
    PRO

    [...] kompleksowy kobaltu. Jest nazywana czerwoną witaminą lub cyjanokobalaminą. W rzeczywistości ta ostatnia substancja jest dostępną w handlu, najtrwalszą, syntetyczną formą witaminy B12 w tabletkach. Historia odkrycia witaminy B12 jest niezwykle interesująca i związana z chorobą rozpoznaną już w XIX wieku, którą nazwano anemią złośliwą [...]

    Odpowiedzi: 56 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-02-05 15:37:36 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • Dieta zgodna z grupą krwi - podstawowe informacje

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] tarczycy; Owoce morza - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy; Sól jodowana - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy; Wątroba - jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi; Czerwone mięso - sprzyja wydajnemu metabolizmowi; Kapusta włoska, szpinak, brokuły - sprzyjają wydajnemu metabolizmowi. Mięsa [...]

    Odpowiedzi: 65 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-03-09 11:57:12 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] hormonu tyreotropowego, jednocześnie częściowo unieczynniając tyroksynę w tkankach. Aktywizuje układy enzymatyczne wątroby. Uważa się, że przyjmowanie odpowiednich ilości witaminy A może złagodzić skutki działania na wątrobę toksycznych substancji chemicznych. Niedobór: W niedoborze witaminy A występują: - kruche, wolno rosnące paznokcie z [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-01-29 14:20:20 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] tego potrzebował i nastawia się na magazynowanie każdej nadwyżki w tkance tłuszczowej. Suplementy - pojedyncze związki, które uzupełniają naszą dietę. Suplementem mogą być witaminy, minerały, pojedyncze aminokwasy, tłuszcze (np. omega3). Odżywki - np. wyizolowane białka, bądź mieszanki białek; węglowodany, bądź wyizolowane poszczególne ich [...]

    Odpowiedzi: 117 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-04-10 07:45:19 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • witaminy ich nadmiar,działanie i niedobór

    Temat
    Odżywki i suplementy
    PRO

    [...] hormonu tyreotropowego, jednocześnie częściowo unieczynniając tyroksynę w tkankach. Aktywizuje układy enzymatyczne wątroby. Uważa się, że przyjmowanie odpowiednich ilości witaminy A może złagodzić skutki działania na wątrobę toksycznych substancji chemicznych. Niedobór W niedoborze witaminy A występują: kruche, wolno rosnące paznokcie z [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-03-02 10:17:32 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • Co jedzą mieszkańcy najzdrowszych państw świata?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy wiecie, które państwa uchodzą za najzdrowsze? Jednym ze wskaźników jest długowieczność i biorąc pod uwagę ten czynnik można wyróżnić pięć państw – Monako, Japonię, Singapur, Hiszpanię i Grecję. Co decyduje o tej niezwykłej długowieczności w tych krajach? Singapur Singapur jest kolejnym krajem obdarzonym długowiecznością – średnia długość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3054 Data: 2019-02-16 12:45:58
  • [...] wzbudzić czujność zarówno osoby stosującej, jak i jej dietetyka, gdyż może wskazywać na potencjalnie rozwijające się niedobory żywieniowe. Np. takie objawy może dawać brak witaminy B12 oraz cynku. Jeśli zmniejszony apetyt nie jest wynikiem braków dietetycznych, a jedynie cechą powiązaną ze spożywaniem znacznej ilości produktów roślinnych, w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 967 Data: 2021-08-05 11:05:50
  • [...] i sojowych. W ostatnich latach dowody z prospektywnych badań obserwacyjnych i badań klinicznych wykazały zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 7% wraz ze wzrostem jej spożycia o każde 10 μg. Witamina K2 poprawia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1250 Data: 2021-02-16 16:30:05
  • [...] Napis "o smaku goudy" zachęca do spróbowania. Patrząc na skład, widzimy, że jest to woda, olej kokosowy, skrobia modyfikowana, sól, aromat i barwnik. Plusem jest zawartość witaminy B12, której często brakuje w diecie wegan i brak substancji konserwujących. Czy wartości odżywcze są takie same jak w klasycznym serze? Otóż nie. Tradycyjny ser to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10310 Data: 2022-03-03 14:34:00
  • [...] zdrowia człowieka w każdym wieku. Jest to substancja rozpuszczalna w tłuszczach i wykazująca silne właściwości antyoksydacyjne. Co ważne, wpływa również regenerująco na witaminy C i E w organizmie, co dodatkowo wzmacnia potencjał antyoksydacyjny. Potencjał przeciwzapalny Z potencjałem antyoksydacyjnym wiąże się również potencjał [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5387 Data: 2022-01-14 07:35:27
  • Najlepsze źródła tłuszczu dla wegan

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] dla wegan Orzechy Orzechy są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika oraz roślinnego białka. Mają także wiele innych składników odżywczych m.in. magnez, mangan, witaminy z grupy B, witaminę E. Każdy gatunek oferuje nieco inne korzyści, dlatego też warto dodawać do posiłków różne orzechy. Jest to bardzo wdzięczny produkt, ponieważ [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 788 Data: 2022-06-07 17:39:37
  • Przejście na weganizm może być dla niektórych dużym wyzwaniem. Zmiana diety to na początku często wiele prób i błędów, sprawdzania, co się przyjmie, a co nie, planowania i organizacji. Od Ciebie zależy, czy zdecydujesz się zmienić wszystko z dnia na dzień, czy zrobisz to stopniowo. Jest kilka rzeczy, które warto wiedzieć i które mogą ułatwić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 507 Data: 2021-06-28 20:08:11
  • Długowieczność i wszystkie skarby soi

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] jednocześnie przed osteoporozą, czyli utratą masy kostnej. Natomiast fermentowane produkty sojowe, takie jak natto i tempeh (szczególnie natto), zawierają rekordowe ilości witaminy K2 – ponad 1000 mcg na 100 g. Spośród produktów zwierzęcych dorównują im jedynie sery pleśniowe, zawierające do 900 mcg witaminy K2 na 100 g produktu. Spermidyna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 888 Data: 2021-12-31 10:03:29
  • Nie jest tajemnicą, że owoce i warzywa są jednymi z najlepszych źródeł witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Co więcej, warzywa zawierają błonnik, którego nie znajdziesz w żywności pochodzenia zwierzęcego. Większość ludzi spożywa zbyt mało warzyw i owoców, jak również zbyt mało błonnika. Podsumowując Zakupy lokalne są sposobem na wsparcie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2153 Data: 2018-08-29 08:29:19
  • [...] tu aromaty owocowe, warzywne, sporo witamin. W tabelce obok widać, że spożycie 100 g żelków (pół opakowania) może zaspokoić 50-100% dziennego zapotrzebowania na te witaminy. Oczywiście nie polecam zjadać od razu połowy paczki, pamiętając o cukrze i też dość sporej ilości kalorii - 333 kcal w 100 g, czyli mniej więcej tyle samo co w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4899 Data: 2021-09-21 19:19:52
  • Co się dzieje, kiedy brakuje lizyny?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] się obyć, ale ponieważ samodzielnie go nie wytwarza, musi polegać na jego źródłach pokarmowych. Tak więc lizynę, podobnie jak inne niezbędne składniki pokarmowe, przykładowo witaminy, musimy codziennie dostarczać do organizmu z dietą. Rozsądnym zaleceniem dla osób usposobionych do opryszczki, zdaniem autorów pierwszego z przywołanych wyżej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 370 Data: 2023-11-27 14:05:49
  • Białko jest podstawowym budulcem przyrody ożywionej. Występuje więc zarówno w organizmach zwierzęcych, jak też roślinnych. Aby odbudowywać białka naszego organizmu, musimy codziennie pobierać białka z pożywienia. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5327 Data: 2020-09-23 20:23:18
  • [...] nastroju. Aspekty te regulowane są przez liczne przemiany fizjologiczne, w których uczestniczą zarówno białka, węglowodany, jak i tłuszcze, ale także składniki mineralne i witaminy. Wśród tych ostatnich na szczególną uwagę zasługuje witamina B12, czyli kobalamina. Jak działa witamina B12? Witamina B12 w organizmie aktywna jest głównie w 3 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3217 Data: 2021-08-05 19:06:55